Att vakna för tidigt på morgonen kan DÖDA dig! Enligt vetenskap!

554

Det finns något som kallas samhälls jetlag, vilket egentligen är skillnaden i tid mellan när du vaknar av larmet och när du normalt skulle vakna upp utan ett. Det är den känslan när du vaknar trött och somnar utmattad, bara för att du vaknade upp när väckarklockan sa att du skulle och inte när kroppen ville.

Normalt är den mänskliga kroppen van att vakna upp när solen går upp och det finns en anledning till det.

Dr Maree Barnes, en andnings och sömn läkare säger:“När solen går upp på morgonen undertrycker kroppen melatonin, som är den naturligt förekommande kropps hormonen som hjälper oss att sova. Samtidigt, börjar våra interna kortisolnivåer stiga på morgonen. Kortisol är samma hormon som utsöndras om du blir rädd och får ett ryck av energi. ”

Har du samhälls jetlag?
skarmavbild-2016-10-25-kl-15-00-14

A vakna upp i småtimmarna på morgonen innan solen går upp kan ha negativa effekter på grund av att melatoninnivåerna i våra kroppar fortfarande är uppe och kortisol inte har kommit igång ännu. Och detta kan leda till en rad problem som hormonell obalans, hjärtsjukdomar, stroke, diabetes, och även depression och accelererat åldrande.

Så hur kan vi avvärja samhälls jetlag? Här är 3 tips att tänka på:

# 1. Hoppa över koffein efter 14:00
skarmavbild-2016-10-25-kl-15-04-36

Detta kommer att ge din kropp en chans att bli av med koffeinet och ställa in sig på viloläge vid den tidpunkt det är läggdags.

# 2. Plan för sömn
skarmavbild-2016-10-25-kl-15-10-55

Håll störande moment borta (mobil, tv, böcker, etc.) när det är dags för dig att sova. Att sova tidigt och vakna upp tidigt är bra eftersom att din väckningstid kommer i synk med den mängd vila kroppen har fått.

Däremot att stanna uppe sent på och kolla på mobilen, tv osv och vakna upp tidigt till ljudet av larmet kommer bara att förvärra din samhälls jetlag.

Ät en balanserad frukost.
skarmavbild-2016-10-25-kl-15-07-12

Detta innebär att man börjar dagen med tillräckligt av proteiner, fetter och kolhydrater för att ge dig en energikick.

På toppen av det, ger solljus dig en hälsosam dos av D-vitamin, som är kopplat till förhöjda energinivåer.


Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!