Tonåring krockar efter att ha sträckt sig efter sin mobil, mamman lägger ut bilder på den kraschade bilen.

136

Av de 2,5 miljoner trafikolyckor som inträffar i USA varje år, så är 64% av dessa olyckor på grund utav en mobiltelefon. Enbart 2014, blev fler än 3,179 personer dödade i olyckor med distraherade förare.

1

17-åriga Matt Reeves var en av de lyckliga.Den 2 september 2016 kör han genom staden i sin mammas bil. Hans mobiltelefon var vilande på mittkonsolen, men gled av,  och glider ned under pedalerna.

I stället för att svänga av vägen så valde Reeves att sakta ner och tog sin fot av gasen.

“Jag trodde inte det skulle ta så lång tid att ta tag i mobilen, men när jag kom upp var det för sent”, sade han i en intervju med WXYZ Detroit.

Den tiden det tog Reeves att ta upp hans telefon hann han krascha in i baksidan av en stor stadsjeep som var på väg att vända.2

Gällande krocken: “Jag såg baksidan av stadsjeepen och jag kan bara komma ihåg att det var en rejäl smäll”

Lyckligtvis för honom, så var den andra föraren en sjuksköterska och rusade till hans hjälp.Hon höll honom stabil tills räddningstjänsten kom.

Reeves överlevde olyckan med svåra skador, bland annat frakturer i hans näsa, käke, skalle och ögonhålan, en skadad axel, en djupt jack i pannan och en allvarlig hjärnskakning.

Trots dessa skador, säger Reeves att det kunde ha varit mycket värre. Han kunde ha blivit allvarligt skadad, eller till och med dödat någon annan, bara genom att ta ögonen från vägen.

3

Efter olyckan har hans mor, Linda, beslutat att dela sin historia på Facebook för att förhindra att en annan olycka som detta sker. Hon avslutade sin post – “Sätt telefonen på ljudlöst och på en plats du inte kan frestas att nå den. Matt hade tur. Detta kunde ha haft ett annat resultat. “

Två månader efter olyckan har Matt gjort en fullständig återhämtning. Han säger att han aldrig kommer att titta på hans mobiltelefon när han kör igen, eftersom han vet precis hur farligt distraherad körning kan vara.

Han och hans föräldrar planerar att fortsätta tala ut om riskerna med telefoner och andra distraktioner under körning.

Enligt undersökningar i USA dör varje dag 11 tonåringar dör eftersom de smsar medans de kör. Efter de började tala ut om det, säger Linda de hör från nära och kära och främlingar som säger att de har redan ändrat sina vanor under bilkörning.

Varje person som förändrar deras vanor under bilkörning kan vara ett mindre dödsfall i statistiken.

Se själv i videon här nedanför:

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!