Forskare har hittat en ny behandling som botar Alzheimers!

3543

Australiensiska forskare har kommit med en icke-invasiv ultraljudsteknik som rensar hjärnan av neurotoxiska amyloidplakor som är ansvariga för minnesförlust och minskad kognitiv funktion hos Alzheimers patienter.

Om en person har Alzheimers, är det vanligtvis resultatet av en uppbyggnad av två typer av lesioner – amyloida plack och neurofibrillära tovor. Amyloidplakor sitter mellan neuronerna och hamnar som täta kluster av beta-amyloidmolekyler, en klibbig typ av protein som klumpar samman och bildar plack.

Neurofibrillära tovor finns i hjärnans neuroner, och de är orsakade av defekta tau-proteiner som klumpar upp i en tjock olöslig massa. Detta medför att små filament som kallas mikrotubuli, vilket försvårar transporter av väsentliga material som näringsämnen och organeller längs dem, precis som när du vrider upp dammsugaren.Eftersom vi inte har någon form av vaccin eller förebyggande åtgärd för Alzheimers – en sjukdom som drabbar 50 miljoner över hela världen – har det varit en tävling att räkna ut hur bäst det är att behandla det, man börjar med att rensa upp defekta beta-amyloider- och tau-proteiner från en patientens hjärna. Nu har ett team från Queensland Brain Institute (QBI) vid University of Queensland kommit fram till en ganska lovande lösning för att ta bort den tidigare.

En Publicering i Science Translational Medicine beskriver tekniken som att använda en viss typ av ultraljud som kallas för fokuserad terapeutisk ultraljud, vilken strålar in ljudvågor i hjärnvävnaden. Genom att oscillera super-snabbt, kan dessa ljudvågor försiktigt öppna upp blod-hjärnbarriären, vilket är ett lager som skyddar hjärnan mot bakterier och stimulerar hjärnans mikrogialceller att aktiveras. Mikrogialceller är i grunden avfallshanteringsceller, så de kan rensa bort de giftiga beta-amyloidklumparna som är ansvariga för de värsta symptomen på Alzheimers.

Enligt Rapporterna återställs minnesfunktionen fullständigt hos 75 procent av de möss de testade på, med noll skada på den omgivande hjärnvävnaden. Det visade sig att de behandlade mössen visade förbättrad prestanda i tre minnesuppgifter – en labyrint, ett test för att få dem att känna igen nya objekt och för att få dem att komma ihåg de platser de borde undvika.

“Vi är väldigt exalterade av denna innovation av att behandla Alzheimers utan att använda läkemedelsbehandlingar,” sa Jürgen Götz, i ett pressmeddelande. Ordet “genombrott” är ofta missbrukat, men i det här fallet tycker jag att det här verkligen förändrar vår förståelse för hur man behandlar denna sjukdom, och jag förutser en bra framtid för detta tillvägagångssätt.”

Teamet säger att de planerar att starta försök på större djur och hoppas kunna få sina mänskliga prövningar redan i år!

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!