Ser dina naglar ut så här ibland? I så fall kan du ha brist på det HÄR!

1145

Symtom på en kritisk manganbrist inkluderar svaghet, illamående, kräkningar och yrsel. Långsiktig brist på vitaminer kan ha mer subtila effekter som håravfall och skallighet, hörselnedsättning, och svaga naglar. I extrema fall, kan de orsaka förlamning, blindhet, infertilitet och kramper.

Lyckligtvis finns det flera typer av livsmedel som du kan äta för att se till att du får i dig tillräckligt med mangan…

1. Skaldjur
mang-1

Fisk och skaldjur är en stor källa till mangan. Kräftor och musslor är särskilt rika på det. Innehåller din kost mer skaldjur innebär de dessutom att du får i dig andra nödvändiga näringsämnen som B-vitaminer, omega 3s, och vitala aminosyror!2. Nötter och frön
mang-2
Pekannötter, valnötter, hasselnötter och macadamianötter är alla utmärkta källor till mangan. Nötter i allmänhet är bra att få i sig för de innehåller hälsosamma mängder av fiber, magnesium, vitamin E, och koppar.

3. Spenat
mang-3
Denna gröna växt är otroligt näringsrik på många sätt. Utöver mangan, så ger en portion av färsk spenat de dubbla dagliga rekommenderade intaget av vitamin A och nästan sju gånger den rekommenderade mängden av vitamin K!

4. Fullkorn
mang-4
Fullkorn är bra källor till mangan, om du regelbundet äter det kan de bidra till att minska risken för hjärtsjukdomar, vissa typer av cancer, och typ-2-diabetes!

5. Tofu och tempeh
mang-5
Dessa vegetariska alternativ är bättre än att de bara ersätter kött! De är också utmärkta källor för koppar, järn, omega-3, kalcium, och – naturligtvis – mangan.

6. Limabönor
mang-6
Bönor i allmänhet – och särskilt limabönor – är en stor källa till mangan. Dessutom har de massor av essentiella aminosyror, innehåller mycket fiber, och är en bra källa till magnesium.

7. Svart te
mang-7

Ett bra sätt att se till att du får din dagliga rekommenderade mängd mangan är helt enkelt att njuta av en kopp te! Svart te är dessutom också bra för ditt hjärta, hälsa och ben.

Wow! Jag hade ingen aning om att mangan var så viktig, för att inte tala om att så många människor inte får i sig tillräckligt av det.

Dela denna viktiga information med dina vänner!