Var uppmärksam, Kina gör ris av plast! – Usch vad hemskt!

7729

Vi kan ibland begrunda mängden socker, fett, eller kolesterol som finns i ett livsmedel innan man konsumerar det – det är att vara en smart och hälsosam konsument. Tillverkarna måste ge en detaljerad förteckning över ingredienser på sidan av livsmedelsförpackningar, så att vi sedan kan fatta beslut för oss själva om att konsumera livsmedelsprodukten eller inte. Vi har rätt att bli informerade, eller hur?

Men vad händer om vi säger att det finns en betydande och farlig upptäckt att ris görs med syntetiska material (med andra ord, plast) – en skrämmande och obegriplig verklighet.

screen-shot-2016-10-19-at-11-01-44-am1Vi vet att vissa företag använder kemikalier i sina livsmedel, men Kinas syntetiska ris tar risken till en helt ny nivå.

Forskning har visat att vissa risfabriker i Kina har producerat en “falsk ris substitut” i stället för den populär och dyrare Wuchang riset, för ökad vinst. Enligt den koreanska Times, är detta matbedrägeri skapat med hjälp av en blandning av potatis, sötpotatis och konstharts (plast). Dessa ingredienser blandas och formas till “kärnor” som mycket nära liknar utseendet som de faktiska risgrynet har. Risets substitut sprutas därefter med en doft för att efterlikna lukten av Wuchang ris, vilket gör det svårt att dechiffrera mellan de två versionerna.

Som man kan tänka sig, är detta “plast ris” extremt skadligt och giftigt för hälsan, och orsakar ett tumult. En kinesisk tjänsteman varnade om att äta tre skålar av detta konstgjorda ris skulle motsvara intaget av en plastpåse.

Även “plast ris” distribueras inte här i Sverige, det har funnit sin väg till andra länder än Kina (som är skrämmande). Så oavsett om du planerar en resa utomlands, eller bara vill vara vaksam – här är några användbara tips för att säkerställa att riset är gjort av syntet:

1. Sjunker eller flyter?
Rör om en matsked eller två av riset i ett glas vatten och observera. Autentiska ris är tätare, och kommer att sjunka till botten av glaset. Ris som formuleras med plast kommer att flyta.

screen-shot-2016-10-19-at-9-53-02-am

2. Svampbildning bland oss

Koka lite ris och placera det i en behållare; låt det svalna på köksbänken. Efter några dagar, om mögel inte har börjat bildats (som det ska på riktigt ris) då vet du att det är gjort av plast.

3. Lagerbildat ris

Var uppmärksam när du kokar ditt ris. Om ett tjockt lager av rester bildas på toppen av vattnet under denna process – kan du har anledning till oro.

4. Tänd eld

När en flamma sätts på falsk ris, kommer “riset” avge en plastig eller sötpotatis lukt. Ja, det kommer att brinna som du skulle föreställa dig att plast skulle. Så, för sinnesfrid – lys upp!

screen-shot-2016-10-19-at-9-53-34-am
Titta på videon nedan för några av “bedrägeritesterna” .

Dela gärna denna video med dina vänner på Facebook!