5 skäl till varför du ska börja sova naken Ikväll! Jag hade verkligen ingen aning om det här!

244

Din kroppstemperatur måste gå ner en halv grad för att du ska kunna somna. Att sova naken hjälper värmen från din kropp att försvinna snabbt från huden så att du kan sova, det underlättar kalori-förbränning & metabolismen av brunt fett och förhindrar illaluktande kroppslukt. Det förbättrar också spermiekvaliteten hos män. Personer med känslig hud, minskande muskelmassa (ålder) eller låg basalmetabolism bör undvika att sova nakna.

Sova utan kläder är inte ett vanligt val, men för många amerikaner (12% enligt en nationell sömnundersökning), är detta en självklarhet. Förutom nudister, så väljer vanliga människor att sova nakna, antingen för att de tycker att det är befriande eller bara mer bekvämt. Men har detta också någon betydelse för din hälsa? Kan det faktiskt vara bra för dig?

Enligt många studier är en stor del av fördelen med att sova naken det faktum att det låter kroppen uppnå rätt temperatur för att sova gott, ger bättre luftcirkulation till olika delar av kroppen, och ger dig optimal komfort. Och om det inte var nog, kan det till och med ha en betydelse för reproduktionen hos män.Att få den perfekta sömn-vänliga temperaturen.
En god natts sömn är beroende av mer än bekvämligheten av din säng. Den påverkas av den omgivande temperaturen, tyget i din nattkläder, och ditt sänglinne. Regleringen av sömn är intimt förknippad med temperaturreglering. När du somnar, sjunker din kroppstemperaturen och hudens temperatur går upp när värmen försvinner från insidan. Klädfritt skulle kunna hjälpa processen, vilket gör att värmen som fångas i kroppen får lättare att fly. Använda en luftkonditionering eller ett element för att hålla rätt temperatur är inte alltid ett alternativ med höga elräkningar. Istället kan svaret vara så enkelt som att byta vad du bär (eller inte bär) att sova i. Som en studie fann, att välja rätt sovplagg för temperaturen är viktig och lägre temperaturer gjorde det lättare att somna.

Enligt National Sleep Foundation, måste du få din kroppstemperatur ner med en halv grad för att kunna sova. Genom att hoppa över din nattkläder, kan du din kropp att uppleva en svalare miljö och kan somna snabbare och sova djupare. Naturligtvis är att sova naken inte en året-runt alternativ på platser med en hård vinter.

Öka din ämnesomsättning

Brunt fett i kroppen kan hjälpa bränna kalorier snabbt genom att skapa värme och dess nivåer tros öka vid lägre sömntemperaturer, som de när du sover naken.

En studie visade att friska försökspersoner som sov i ett kallare rum fick en metabolisk fördel över tiden. Detta bidrar till en lägre risk för metabola sjukdomar och även diabetes. Forskare anade att detta kunde vara kroppens sätt att hantera de kallare temperaturerna – genom att producera mer brunt fett som hjälpte till med glukosmetabolismen.

Förbättra reproduktionen
Att bära tighta underkläder under dagen och på natten kan påverka testikeltemperatur hos män. Detta kan i sin tur ha en inverkan på spermakvalitet och kan påverka reproduktionen.

Låt din kropp andas
Åtsittande kläder, jeans, och åtsmitande underkläder kan skapa den perfekta silhuetten för dagen, men din kropp kommer behöva en paus på natten för att andas ut. Hoppa över pyjamas och gå till sängs naken, ge kroppen en chans att “lufta”. Svett runt platser där dina underkläder kommer i kontakt med huden, särskilt vid lederna, kan vara irriterande i bästa fall och förvärra kroppslukt i värsta fall.

Vissa kanske inte vill gå naken
Ditt sovplagg spelar den rollen att ge kroppen värmeisolering samt en viss grad av komfort. För alla med känslig hud som kan få problem med att låta sin hud kommer i direkt kontakt med sängkläder och täcken, är det en dålig ide att sova naken. Äldre eller personer med minskande muskelmassa eller låg basal ämnesomsättning kan också uppleva obehag utan sovplagg.

I slutändan, oavsett om går naken eller i pyjamas är ett personligt val som bestäms av din egen värme och mikroklimatet i ditt hem.

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook!