Detta är anledningen till att du ALDRIG ska koka kokt vatten igen!

11936

Många gör kanske så här: Du gör dig själv en kopp te eller kokar ett ägg i en kastrull. Kanske har du använt precis rätt mängd vatten, eller så får du kvar en del. Men vad ska du då göra med det vatten som finns kvar?


Det skulle ha varit mycket praktiskt att bara låta kastrullen med vatten stå kvar, så att du kan koka upp det upp senare? Detsamma gäller i den mån som om du använder en vattenkokare . Det är ofarligt, eller hur? Nej, tvärtom!

Låt oss titta på vad som egentligen händer när vatten kokas. Med våra ögon kan vi se att vattnet bubblar och ångar. Men det händer också förändringar i den kemiska strukturen – som vi inte kan se. När vatten kokar, förändrad syrehalten i vattnet, och sannolikheten för att skadliga ämnen ackumuleras ökar.

Även om skillnaderna inte är synliga, kan du känna det i smak. En kopp te gjort av nykokt vatten smakar annorlunda än om du använder “återanvänt ” vatten.När kokt vatten kokas igen, ändras strukturen och bildar giftiga gaser, och ibland giftiga ämnen så som arsenik, nitrat och fluorföreningar. De skadliga effekterna av sådana fluorföreningar har påvisats i nervsystemet och hjärnan i en mängd olika studier.

Det är således inte bra att dricka det längre. Dessutom kan de goda mineralerna som kalcium orsaka problem och leda till njursten.

Därför bör du inte koka kokt vatten igen. Det är dock endast skadligt i mycket stora mängder. Så om du har lite kokt vatten kvar, kan du alltid vattna dina växter med det. De tar inte skada av det.

Lärde du dig något nytt från den här artikeln?

Vänligen dela denna användbara information med dina vänner på Facebook!