Den lilla flickan verkade må dåligt efter att hon hade badat i poolen. Det var DÅ de insåg faran!

496

Ett barn som det nyligen kunde ha gått riktigt illa för, var 3 år gamla Lizzie från Missouri, USA. Den lilla flickan föll i vattnet men räddades av sin bror och allt verkade vara okej – men när hon var på väg att somna hände något chockerande .

Nu varnar familjen alla andra föräldrar om liknande situationer.

När Lizzie ramlade i poolen var hennes 13-åriga bror Sam snabbt där och drog upp flickan. Då och där, såg det inte bra ut .
– Hon var grå i ansiktet, blå på läpparna och ögonen had erullat bakåt. Hon spottade ut vattnet . Jag vet inte vad som hände, jag var mycket rädd, säger Sam KFVS TV.liz1

Men efter sin brors hjälteinsats. trodde familjen att allt var okej och faran var över.

Snart visade det sig dock att allt inte var okej. Den 3-årig flicka var slö och plötsligt på väg att somna. Men i sista sekunden sa flickans faster något.

– Hon sa ”låt inte ditt barn somna,” och jag sa ”varför inte?”. Och hon sa, ”för att hon inte kommer att vakna igen”, säger moder till KFVS TV.

Hennes moster hade nyligen läst om ett sällsynt fenomen som kallas sekunder drunkning. Det kan förekomma upp till 72 timmar efter det att de har badat och andats in vatten – och det betyder att lungorna inte kan transportera korrekt syre till blodet. I värsta fall kan det sluta med kvävning.

liz2

Symtom för sekundär drunkning visas delvis på att man blir trött och sömnig. Andra tecken att se upp för är hosta, att barnet kräks, andningssvårigheter , bröstsmärta , feber eller förändringar i humör.

liz4

Familjen åkte sedan till sjukhuset där flickan placerades i 7 timmar. Hade det inte varit för en observant faster hade allt kunnat se ut annorlunda idag.

– Det skrämmer mig och jag är så tacksam, säger hennes faster till KFVS TV.

liz5

Kunskap om symptom för sekundär drunkning räddade treåriga Lizzies liv – och nu vill familjen varna andra föräldrar.

– Det kan hända ditt barn, ditt barnbarn eller någon annan nära släkting, sade flickans moster.

DELA gärna det här viktiga budskapet med dina vänner!