Trodde du att Facebook var den enda som spionerar på dig? Vad Google vet om dig är skrämmande!

138

Med all uppmärksamhet som Facebook har haft på de senaste veckorna om “dataöverträdelser” och brott mot privatlivet, trots att det som hände med Cambridge Analytica är en del av deras standard affärsmodell är det lätt att glömma att det finns fyra andra Big Tech-företag som samlar lika mycket – om inte mer – av vår personliga information.

Google, Amazon, Apple och Microsoft är alla centrala aktörer i “övervakningskapitalism” och samlar in våra uppgifter. Nya rapporter föreslår faktiskt att Google faktiskt kan skörda tio gånger så mycket information som Facebook.

Nyfiken om hur mycket av hans data Google hade, tog webbutvecklaren Dylan Curran och hämtade sin Google-datafil som erbjuds av företaget i ett nav som heter “My Account.”Det här navet skapades 2015, tillsammans med ett verktyg som heter “My Activity.” Den utfärdade rapporten liknar den som Facebook levererar till sina användare på begäran.

Huruvida hur mycket dessa rapporter omfattar är fortfarande oklart, men Curran säger att hans var 5,5GB stor, vilket är nästan tio gånger större än den som Facebook erbjöd honom. Mängden och typen av data i hans fil, föreslår Curran att Google inte bara ständigt spårar våra onlinerörelser utan också kan övervaka var vi rör oss.

Currans Googlerapport innehöll en otrolig mängd dokumentation om hans webbaktivitet, som gick tillbaka över ett decennium. Men kanske viktigare hade Google också spårat hans verkliga rörelser via hans smartphone och tablet. Detta inkluderade ganska slumpmässiga platser han hade besökt, många av de utländska länderna och städerna som han besökte, barer och restauranger som han gick till i dessa länder, hur mycket tid han spenderade där och även den väg han tog för att komma dit och tillbaka.

DELA gärna den här artikeln med dina vänner och bekanta på Facebook!