Med den här nya teknologin kan tandläkare laga hål utan fyllningar!

461

Forskare har uppfunnit en ny produkt som kan uppmuntra tandemaljen att växa tillbaka, vilket innebär att vi äntligen kan slippa en massa hemsk tid hos tandläkaren.

Forskare vid University of Washington har utvecklat en behandling baserad på peptider – korta kedjor av aminosyror, kopplade med peptidbindningar, som inte är tillräckligt långa för att betraktas som fullständiga proteiner.

När den appliceras på artificiellt skapade dentala skador i ett laboratorie, remineraliserades tandemaljen.“Remineralisering styrd av peptider är ett hälsosamt alternativ till nuvarande tandvård,” sa materialforskaren Mehmet Sarikaya.

Tandemaljen tillverkas av en typ av cell som kallas ameloblast. Dessa utsöndrar proteinerna som bildar emalj.

“Bakterier metaboliserar socker och andra fermenterbara kolhydrater i orala miljöer och syra, som en biprodukt, kommer att demineralisera tandemaljen”, säger tandläkarforskaren Sami Dogan.

I liten utsträckning kan våra tänder remineraliseras med hjälp av saliv, fluorid tandkräm och tillsatser i dricksvatten.

 

Forskare utformade peptider baserade på detta protein och skapade en behandling med peptiden som en aktiv ingrediens.

De applicerade den på tänder i ett laboratorie och fann att det hjälpte till att bilda ett nytt mineraliserat skikt till de demineraliserade områdena och integrerade det med emalj under.

Tester behöver fortfarande vidtas för att se om peptidlösningen fungerar liksom det gör i en levande mun som den gjorde i laboratoriet.

Men forskarna tror att deras produkt kan säljas som en del av en förebyggande daglig tandvårdsrutin, i form av en tandkräm eller gel, för att minimera dyra resor till tandläkaren.

“Peptidaktiverade formuleringar kommer att vara enkla och skulle genomföras i överkiosk eller kliniska produkter,” sa Sarikaya.